Printer Friendly Version Заштита имовинских права Срба у Федерацији Босне и Херцеговине @ 14 September 2021 07:59 AM

У Федерацији БиХ у току је усклађивање података о некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Позиви носиоцима имовинских права се не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина или лице које неовлашћено користи српску имовину.

Успостављање нових земљишних књига се врши на начин тако што се јавни позив објављује само у Службеном листу Федерације БиХ и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, тако да избегли Срби и њихови наследници немају сазнања да је њихова имовина предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.

У Федерацији БиХ је успостављена евиденција некретнина у оквиру 1864 катастарске општине у укупно 79 политичких, које су у саставу 10 кантона. Закључно са 10.08.2021. године најава успостављања нове земљишне књиге је извршена за 240 катастарских општина. Укупно је извршена замена или успостављање земљишне књиге за 12,33% свих катастарских општина. Око 400.000 лица српске националности и даље полаже права на непокретности у Федерацији БиХ. Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење до годину дана за пријаву. Напомињемо да власничка тужба код имовине не застарева, те да су могуће и накнадне пријаве погрешних уписа кроз судски процес.

Имајући све наведено у виду, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону обавештава све припаднике српског народа пореклом из Федерације БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске.

Јављање се може извршити путем следећих контаката:

Телефон: +387 55490940

Viber и Whatsapp: +387 65 090-040

Facebook и Instagram: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

Е-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

Facebook: @srbiufederacijibih

Twitter: @OdbroF