Printer Friendly Version Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић у посети Цркви вазнесења Крста @ 25 October 2021 01:24 PM

Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић је 22.10. 2021. године посетио Цркву вазнесења Крста у селу Розумивка Кировоградске области на позив Архиепископа Александријског и Светловодског Боголепа Александријске епархије УПЦ-Московске патријаршије.

Црква вазнесења Крста је споменик архитектуре и урбанистичке градње од националног значаја и гробница предака породице Рајевских. У гробници су сахрањена четири члана породице Рајевских, која су позната као јунаци војних ослободилачких ратова. Односно, пуковник Николај Николајевич Рајевскиј (1839-1876) херојски је погинуо током Српско-турског рата, бранећи право Срба на слободан живот од дугогодишњег османског јарма.

Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић је са представницима Александровске епархије учествовао у низу активности организованих поводом прославе 165. годишњице освећења Цркве вазнесења Крста. Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић је учествовао у литургији, после чега је одржао говор у присуству Архиепископа Боголепа, свештенства Александривске епархије и верника. Амбасадор Републике Србије у Украјини Аца Јовановић је такође посетио гробницу породице Рајевских која се налази на територији храма и Народни музеј села Розумивка Кировоградске области. На крају свечаности Архиепископ Боголеп и Амбасадор Аца Јовановић су посадили брезе око храма.